La Denominació d'Origen i la procedència geogràfica assegura la qualitat de un vi, el vi s'elabora a partir de varietats permeses i amb les practiques de viticultura amb la vinificació i envelliment prèviament establerts. Catalunya produeix aproximadament el 25% de la producció total de vi de Espanya.

La costa mediterrània de la comarca del Maresme posseeix un clima més continental que al interior. La serra de la costa frena els vents i condensa la humitat del mar.

El vi més típic d'Alella es sec, mineral i un punt sali. Son àgils, perfumats i cristal·lins. La Pansa Blanca es la varietat autòctona.


Zona de cultiu: 316 ha

Viticultors: 100

Cellers: 8

   Varietats Blanques: Pansa blanca, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Macabeu, Malvasía, Moscatell de gra petit,           Parellada, Picapoll blanc y Sauvignon blanc.         

   Varietats Negres: Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot noir, Samsó,  Sumoll negre y Syrah


Es va crea amb la finalitat de donar sortida la vi de altres denominacions catalanes donant també la possibilitat de embotellar vi en una denominació amb raïm procedent de una altre o fer cupatges entre varies denominacions. També va donar la possibilitat de experimentar amb una gama més amplia de varietats i amb menys restriccions.


Zona de Cultiu: 48.337 ha

                                                                  Viticultors: 14.600

                                                                  Cellers: 221

                                                                  Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatell d'Alexandria, Parellada, Souvignon y Xarel·lo.

                                                                  Varietats Negres: Garnatxa, Garnatxa Peluda, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Ull de                                                                                           llebre, Monastrell, Samsó y Pinot Noir.


El Cava es un vi escumós elaborat per el mètode tradicional. Aquesta denominació d'origen avarca tota Espanya, fundamentalment a la comarca del Penedès (províncies de Tarragona i Barcelona). Allà, Sant Sadurní d'Anoïa es el major centre de producció on s'elabora el 90% de tota la producció. També es la seu del consell regulador.

 

Zona de Cultiu: 30.654 ha

                                                                     Viticultors: 6.686

                                                                     Cellers: 422

                                                                     Varietats Blanques: Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay, Subirat

                                                                     Varietats Negres: Garnatxa, Monastrell, Pinot Noir y Trepat.


Els cellers modernistes, coneguts com a catedrals del vi son un patrimoni cultural.

Aquesta regió envoltada de muntanyes i dividida per el riu Francolí i Anguera, posseeix un microclima mediterrani amb influencia continental que provoca un gran contrast tèrmic entre el dia i la nit.


Zona de Cultiu: 4.200 ha

Viticultors: 1.100

Cellers: 24

Varietats Blanques: Macabeu, Parellada, Chardonnay, Sauvignon blanc, Moscatell d'Alexandria, Garnatxa blanca, Moscatell de gra petit y Chenin.

Varietats Negres: Garnatxa negra, Samsó, Trepat, Cabernet sauvignon, Ull de llebre, , Merlot, Syrah, Monastrell, Pinot        noir y Cabernet franc.


La DO de Costers del Segre inclou les comarques del Pallars Jussà, El Segrià, L'Urgell, las Garrigues, la Noguera y la Segarra .

El contrast de la temperatura de un clima continental destaca per una alta radiació solar i una escassa pluviometria. Costers del Segre es caracteritza per la seva tecnologia innovadora, moderna i de primer nivell.


Zona de cultiu : 4.694 ha

Viticultors: 601

Cellers: 37

Varietats Blanques: Albarinyo , Chardonnay , Garnacha Blanca, Macabeo , Malvasía , Moscatel de gra gros o d' Alejandría , Moscatel de gra petit , Parellada , Riesling , Sauvignon Blanc y Gewürztraminer .

Varietats Negres: Cabernet Sauvignon , Garnacha negre , Samsó , Merlot , Monastrell , Pinot Noir , Syrah , Trepat y Ull                                                                   de Llebre .


El contrast es la millor paraula per definir Empordà, la regió vitivinícola més antiga de la península, la qual Empúries va se la porta d'entrada dels grecs que varen introduir la vinya.

L'Empordà disposa de una amplia gama de vins tant blanc com negres de una molt alta qualitat.

També destaquem al Garnatxa dolça que es un vi càlid i sedós que junt amb el Moscatell son vins ideals per a postres.

 

Zona de Cultiu: 1.786 ha

Viticultors: 335

Cellers: 21

Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Garnatxa roja, Macabeu, Moscatell d'Alexandria, Chardonnay, Gewürztraminer,       Malvasia, Moscatell de gra petit, Picapoll blanc, Sauvignon blanc y Xarel.lo.

Varietats Negres: Lledoner negre, Samsó, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell,          Syrah y Ull de llebre.


El clima es mediterrani amb trets continentals. Poca pluja amb grans variacions tèrmiques duran el dia i la nit. Podem trobar tres tipus de sól diferents, a la perifèria de la DO tenim terres compactes, calcaries dominades per pedres i fangs de les terrasses fluvials però amb baixa capacitat de retenir aigua. En algunes zones de Cornudella i Falset podem trobar pissarres.

Les vinyes tenen un rendiment molt baix, una característica que defineix els vins d'aquest zona i que els fa molt apreciats.

 

Zona de Cultiu: 1.900 ha

Viticultors: 700

Cellers 56

Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatell, Pansal.

                                                           Varietats Negres: Garnatxa negra, Samsó, Garnatxa Peluda, Picapoll Negre, Ull de Llebre, Monastrell, syra,  Cabernet Sauvignon,                                                             merlot.


Una de les regions vitivinícoles més riques i diverses de Europa i Catalunya, de més producció i renom internacional.

El terreny consta de petits turons que s'eleven des del mar cap a la muntanya de Montserrat.


Zona de cultiu: 23.500 ha

Viticultors: 3.750

Cellers: 188

Varitats Blanques: Xarel.lo, Macabeu, Parellada, Subirat parent, Moscatell d'Alexandria, Malvasia de Sitges, Garnatxa blanca, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling y Chenin.

Varietats Negres: Ull de llebre, Garnatxa negra, Samsó, Monastrell, Sumoll, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet franc y Pinot noir.


Just en el centre de Catalunya, com en una illa, esta la DO coneguda com a Pla de Bages. El terreny es ondulat i terrenys pobres donen personalitat en els seus vins.

Un clima dur que produeix poc raïm però amb una qualitat excel·lent.

Destaca la varietat de Picapoll Blanc ja que es originaria d'aquesta Denominació.

 

Zona de cultiu: 450 ha

Los viticultors: 90

Cellers: 10

Varietats Blanques: Chardonnay , Gewürztraminer, Macabeu, Parellada, Picapoll blanc y Sauvignon blanc.

Varietats Negres: Cabernet Sauvignon , Garnacha negre , Merlot , Sumoll negre, Syrah y Ull de negre.


El prestigi del Priorat es reconegut amb el premi més alt de qualitat. La Denominació de Origen Qualificada.

El clima es molt dur i extrem, amb oscil·lacions tèrmiques molt marcades entre el dia i la nit, terrenys composats de pissarres que reben el nom de llicorella.

Amb tot això fan que el rendiment de la vinya sigui molt baix produint un raïm molt concentrat que desprès ens donarà un vi amb una gran estructura i personalitat.

 

Zona de cultiu: 1.887 ha

Viticultors: 618

Cellers: 102

Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin y viogner.

                                                           Varietats Negres: Garnatxa negre, Garnatxa peluda, Samsó, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syra y Ull de llebre.


Està situada a la part central de la província de Tarragona. La vinya estava present en la zona del Camp de Tarragona i bona part de la ribera del riu Ebre, en el pas per la província de Tarragona, ja en temps del Imperi Roma. Te un clima temperat, suavitzat per la massa d'aigua del mediterrani de manera que no tenen oscil·lacions tèrmiques extremes. La pluviometria es molt irregular.


Zona de Cultiu: 6.598 ha

Viticultors: 2.067

                                                                  Cellers: 58

                                                                  Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatell d'Alexandria, Moscatell Frontignan, Parellada, Souvignon                                                                         Blanc, Subirat Parent o malvasia y Xarel·lo.

                                                                  Varietats Negres: Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ull de llebre, Monastrell, Samsó y Pinot Noir.


Està situada al oest de la província de Tarragona, entre el riu Ebre i el límit amb Aragó.

En aquesta comarca la vinya es planta en terrasses naturals amb el privilegi del clima mediterrani però amb una gran influencia continental, amb oscil·lacions tèrmiques entre els -6ºC y los 38ºC. La pluja es escassa, uns 350mm a l'any, el que fa que es faci una poda molt curta, no s'aixequi gaire i aprofiti la humitat del sól.

Predominen els vins blanc que son amb una bona estructura i alta graduació.

 

Zona de Cultiu: 5.993 ha

Viticultors: 1.663

Cellers: 45

Varietats Blanques: Garnatxa blanca, Macabeu, Parellada, Chardonnay y, Moscatell .

Varietats Negres: Garnatxa negra, Ull de llebre, Carinyena, Merlot, Cabernet Sauvignon y Syrah.